Chłodny ziemniak zdrowia doda
25 czerwca 2007, 15:01Ziemniaki korzystnie wpływają na jelita. To wiadomo od dawna. Okazuje się jednak, że dobrze wpływają na cały układ odpornościowy, zwłaszcza gdy je się je na zimno.
Paryż zakazuje używania BlackBerry
21 czerwca 2007, 10:14Francuski rząd uznał, że urzędnicy nie powinni wykorzystywać bardzo popularnych urządzeń BlackBerry. Wszystko z obawy przed szpiegowaniem państwowych sekretów przez amerykańskie tajne służby.
Słodycze udające tytoń zwiększają ryzyko palenia naprawdę
19 czerwca 2007, 08:14Gumy i cukierki wyglądające jak papierosy zwiększają ryzyko, że w przyszłości dziecko będzie palić. Zachodzi wtedy proces zwany desensytyzacją, czyli odwrażliwianie, a brzdące stają się bardziej otwarte na pomysł, że kiedyś będą korzystać z prawdziwych wyrobów tytoniowych – podkreśla Jonathan Klein z Uniwersytetu w Rochester.
Strasi mężczyźni z niższym poziomem testosteronu umierają częściej
6 czerwca 2007, 10:03Niski poziom testosteronu u mężczyzn po pięćdziesiątce zwiększa ryzyko zgonu.
Jabłka zabezpieczają przed astmą
21 maja 2007, 11:22Dzieci matek, które w czasie ciąży jedzą dużo jabłek, rzadziej chorują na astmę.
Bezprzewodowe testy w Japonii
17 maja 2007, 10:11Władze Japonii postanowiły przeprowadzić niezwykły eksperyment i pozbawić część jednej z wysp tak dużej ilości kabli, jak to możliwe. Komunikacja w wyznaczonej strefie ma się odbywać bezprzewodowo i nie chodzi tutaj tylko o komunikację z Internetem.
Nie gotujmy brokułów!
16 maja 2007, 10:57Gotowanie warzyw kapustnych, czyli m.in. brokułów, brukselki czy kalafiora, obniża ich właściwości antynowotworowe.
Multiwitaminy uszkadzają prostatę
16 maja 2007, 09:50Zażywanie zbyt dużych ilości witamin zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego się tak dzieje, naukowcy przypuszczają jednak, że wysokie dawki multiwitamin uszkadzają gruczoł krokowy.
Magnez i włókna zbożowe zapobiegają cukrzycy
15 maja 2007, 09:56Spożywanie dużych ilości zbożowych włókien i magnezu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kosmyk włosów o ryzyku zachorowania na czerniaka
14 maja 2007, 10:28Włoscy naukowcy udowodnili, że mierząc zawartość melaniny w próbce włosów danej osoby, można ocenić ryzyko, że zachoruje ona na czerniaka (American Journal of Epidemiology).